|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Včera v 17:44 » |
|
V normě bylo tak nějak popsáno, že zásuvky pro spotřebiče kdy výpadek by znamenal velkou škodu. (v chladničce asi velká cena nebude skladována) Já osobně mám na chránič jak na ledničku tak mražáky s masem a je to už 15-20 let a ani jednou FI nevypadlo! Chrániče nepravidelně zkouším MP.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Včera v 17:57 » |
|
Za mě je samostatný okruh jen pro ledničku plýtváním. Ta má velmi malý odběr a kompresor běží velmi sporadicky. A maso v něm rozhodně není ani zdaleka na velkou škodu. Podle mého názoru je to tak že zde riziko škody zdaleka nepřeváží jiná rizika a bezpečnost té instalace.
Nikdy jsem neměl problém s chráničem u ledničky ani mrazáku. Doma to mám přes PCH už víc jak 16 let.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Včera v 20:54 » |
|
Ještě jsem neslyšel, že by někdo řešil značnou škodu při výpadku napájení ledničky. Ale už jsem slyšel o úmrtí vinou poruchy na ledničce. V normě je blábol o "značné škodě". Jediný předpis, který takovou škodu definuje, je trestní zákoník. Je to škoda nad půl milionu. Zkuste se zamyslet, co v ledničce skladujete. Na druhou stranu si umím představit obvod bez RCD u mrazáku někde v domě. Do něj lezu občas a může tam být i větší množství drahých potravin. Ale racionální důvod k tomu není.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Včera v 22:47 » |
|
Jenže on si to nezodpoví "každý sám", první kdo se bude v případě průšvihu zodpovídat bude RT. ....
Míru viny RT stanoví až případný soud. Jaký to bude podíl pak záleží na jeho posouzení. DLe dotazu je to už takto navrhnuto v projektové dokumentaci. JAký podíl na tom pak ponese ten projektant, jaký osoba znalá v podobě realizační firmy která na to neupozornila a kolik odpovědnosti pak zůstane na samotného RT co to zreviduje s kladným výsledkem?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Honza Veselý

|
 |
« Odpověď #8 kdy: Včera v 23:47 » |
|
Podle mě nelze. Pokud je normální/nestrojní, modrá, zásuvka/ nelze. Běžná lednice na univerzální do 16A v B domácí zásuvku prostě nemůže obsahovat tolik bohatství aby vyvážilo rizika. Anebo lépe, bez chrániče na ledničku je pitčovina, podobně jako domácí 120lt boiler. Nikdy Tohle je v normě rezidum, a stále se propisuje se do nové normy. V domácnosti to je prostě ptákovina. Chránič je dobrej, a pokud do zásuvce taháš tři dráty, což normomusíš, tak degradovat tu námahu na 1,0 pod vidinou uspořeného modulu v PLce je... . Málo kde, a fakt málo kde, najdeš v domácnosti přednět tř I. Tedy mimo ledničku či snad levnou rychlovarnou konvici. A chránič, obecně vzato byl vymyšlen pro ochranu před chybami ve spotřebičích tř. I, ve tř.II má jen těžko uchopitelný smysl. A kde jinde bys hledal rizika spotřebičů: Motor bzučí, spokojeně hřeje a kondenzovaná voda stéká kamsi dozadu kde bydlejí pouze prach, krysy a švábi, než v právě ledničce. Povoleno to nejspíš je, ale asi ta jako vjet do pravoúhlé zatáčky s výkřikem: Jo ta červenobílá tabule se šipkami tam jistě je, ale značka uber z 90 na 30 to mi tam chybí. Takže za mě: kdo se tak podivně ptá to je.... a kdo mu odpoví je... . .
|
|
|
|
|
Jiří Vodehnal
Automatizace, to je moje hobby, bez parazitů a jejich lobby

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 00:08 » |
|
CSN to říká jasně. Zásuvka, kde jsou laici, musí mít chránič, takže v objektu občanské výstavby ano. Ty dvě výjimky, co tam jsou se týkají osob poučených, tj. ve firmě nebo zařízení výpočetní techniky (tam však mám také určité výhrady) a ten případ chladničky, kde by mohla vzniknout značná škoda. Značná je definována částkou 1 milion. Omlouvám se, že jsem CSN necitoval doslovně, ale to je asi jedno.
|
Průmyslová automatizace Projektování MaR Revize nn a strojních zařízení
|
|
|
Radim Strycharski

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 07:25 » |
|
CSN to říká jasně. Zásuvka, kde jsou laici, musí mít chránič, takže v objektu občanské výstavby ano. Ty dvě výjimky, co tam jsou se týkají osob poučených, tj. ve firmě nebo zařízení výpočetní techniky (tam však mám také určité výhrady) a ten případ chladničky, kde by mohla vzniknout značná škoda. Značná je definována částkou 1 milion. Omlouvám se, že jsem CSN necitoval doslovně, ale to je asi jedno.
V zásadě bych souhlasil, ale s tím jedním milionem to není pravda. Nelze jen tak vzít nějakou definici z jednoho předpisu a použít si ji v jiném předpisu jenom proto, že pojem značná škoda stejně zní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Dnes v 13:33 » |
|
Předpokládal bych, že zodpovědnost nese projektant, tak moc nechápu, jak je mohli projektanti utřít firmu co dělala podle projektu
Když budeme vycházet z vašeho předpokladu "zodpovědnosti" (svědomitosti), tak to není tak hrozné, jako kdybyste vycházel z "odpovědnosti" (povinnost nesení následků za své činy), kterou by projektant měl na svých bedrech určitě nést. Bohužel ale z 80% si na stavbě elektrikáři změní jak trasy, tak počty zásuvek....sam ovolně si projekt překopou jak se jim hodí a tady pak máme problém, který projektant prostě nevyrobil. Když pak přijdu na stavbu, zvýším hlas, tak pak všichni čumí jak desetikiloví datlové a neumí své činy pořádně ničím podpořit. Co se týče zásuvky pro lednici a RCD, bylo tu napsáno snad již vše. Na lednici/mrazák RCD navrhuji a trvám na jeho instalaci, stejně tak, jako navrhuji samostatné RCD pro zásuvkové vývody, na které budou napojeny spotřebiče větších finančních hodnot (pračky, sušičky, myčky, audiosoustavy, počítače, trouby, mikrovlnky....). Proč? Snad si všichni dokážeme představit, když u společného RCD zastávkuje kontakt vodiče N. A v mém okolí se to za poslední rok stalo 2x. Následky hrozné.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 14:24 » |
|
Když budeme vycházet z vašeho předpokladu "zodpovědnosti" (svědomitosti), tak to není tak hrozné, jako kdybyste vycházel z "odpovědnosti" (povinnost nesení následků za své činy), kterou by projektant měl na svých bedrech určitě nést. Bohužel ale z 80% si na stavbě elektrikáři změní jak trasy, tak počty zásuvek....sam ovolně si projekt překopou jak se jim hodí a tady pak máme problém, který projektant prostě nevyrobil. Když pak přijdu na stavbu, zvýším hlas, tak pak všichni čumí jak desetikiloví datlové a neumí své činy pořádně ničím podpořit.
Co se týče zásuvky pro lednici a RCD, bylo tu napsáno snad již vše. Na lednici/mrazák RCD navrhuji a trvám na jeho instalaci, stejně tak, jako navrhuji samostatné RCD pro zásuvkové vývody, na které budou napojeny spotřebiče větších finančních hodnot (pračky, sušičky, myčky, audiosoustavy, počítače, trouby, mikrovlnky....). Proč? Snad si všichni dokážeme představit, když u společného RCD zastávkuje kontakt vodiče N. A v mém okolí se to za poslední rok stalo 2x. Následky hrozné.
Byl jsem přesvědčen, že chránič je buď zapnutý, nebo vypne všechny vodiče, proto mi je divné, že by měl stávkovat kontakt N. To by se musel slepit obloukem...
|
|
|
|
|
Jan Palička

|
 |
« Odpověď #16 kdy: Dnes v 15:26 » |
|
Byl jsem přesvědčen, že chránič je buď zapnutý, nebo vypne všechny vodiče, proto mi je divné, že by měl stávkovat kontakt N. To by se musel slepit obloukem...
To byste se divil, jak rychlé je přepětí, když N kontakt nevypne jako poslední, ale jako první......
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 15:56 » |
|
To by se musel slepit obloukem...
Ne. Mohla za to mechanická závada. Kontakt "N" nesepnul. A jak píše Jan Palička, stačí mžik když vypne N jako poslední.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|